Chiméra

Chiméra

Magický film o hone za chimérami zasadený do slnkom zaliatych talianskych scenérií, v ktorom sa stretávame s mladým archeológom so zlomeným srdcom a vykrádačmi hrobov na dobrodružnom putovaní medzi živými a mŕtvymi.

Každý má svoju vlastnú chiméru, niečo, čo sa snaží dosiahnuť, ale nikdy sa mu to nepodarí nájsť.

Lovci pokladov, vykrádači hrobov a komedianti. To sú členovia partie „Tombaroli“. Jeden z nich, Arthur, ale vyniká zvláštnym darom – schopnosťou nájsť miesta, kde sú ukryté staré etruské poklady. Arthur urputne hľadá stratenú lásku Beniaminu. Hľadá všade, i vo vnútri zeme. Dúfa, že nájde dvere do posmrtného života, o ktorom hovoria mýty. Ostatní len využívajú jeho jedinečný talent na splnenie svojho sna o ľahko nadobudnutom bohatstve. Hon za chimérami ich dovedie až na hranicu medzi živými a mŕtvymi svetmi.

Režisérka o filme:

Podzemný svet

Tam, kde som vyrastala, bolo bežné počuť príbehy o tajomných nálezoch, tajných vykopávkach a tajomných dobrodružstvách. Stačilo zostať v bare do neskorej noci alebo sa zastaviť vo vidieckom hostinci, aby ste počuli o tom, kto odkryl hrobku z obdobia villanovskej kultúry svojím traktorom, alebo o niekom inom, kto raz v noci kopal pri nekropole a objavil zlatý náhrdelník taký dlhý, že by s ním mohol obísť celý dom. Alebo o niekom, kto zbohatol vo Švajčiarsku predajom etruskej vázy, ktorú našiel vo svojej záhrade.

Najdôležitejšie je – ako v kaleidoskope – nájsť v príbehu jedného človeka príbeh ľudí a položiť si otázku, aké nešťastné a komické, aké dojímavé a násilné je ľudstvo.

Vulgarizmy

Dĺžka podujatia: 130 minút
Rok výroby: 2023
Dátum lokálnej premiéry: 6. jún 2024

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Réžia

  • Alice Rohrwacher

Hrajú

  • Isabella Rossellini
  • Josh O'Connor
  • Alba Rohrwacher
  • Carol Duarte
  • Vincenzo Nemolato
  • Francesca Carrain