Ivana Laila Drobná: Banány v Akropole // dernisáž + diskusia + drobnosti

Ivana Laila Drobná: Banány v Akropole // dernisáž + diskusia + drobnosti

Umelá inteligencia a jej nezdary

Je umelá inteligencia naozaj taká úžasná?

Ako vlastne funguje?

Čo to má s tými banánmi?!

Na tieto všetky otázky príde odpovedať Ivana Laila Drobná v Akropole na začiatku apríla. Príďte sa dozvedieť viac o tom, ako to s tou umelou inteligenciou je a prečo všetci vkuse rozprávajú o prstoch na rukách. A banánoch!

Vystavené printy, ako i zopár ďalších a šperky vytvorené pomocou AI bude možné zakúpiť.

Zisk z predaja ostáva doma v Akropole na podporu ďalšieho rozvoju kultúry v Kremnici.

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Môže sa zdať, že umelá inteligencia je dokonalá. Pozná všetko, v sekunde vyhľadá, pochrúme a dodá výsledok. S ľahkosťou pierka.

Opak je často pravdou a za jednoducho vyzerajúcimi výsledkami môžu byť hodiny frustrovaného zadávania slov a výrazov (promptov) do umelej inteligencie, ktorá ale chŕli výsledky, rozhodne iné, ako sme očakávali.

Ako to vlastne funguje? Umelých inteligencí je niekoľko druhov, hovorme teraz o tej, do ktorej zadáte text a ona z neho vytvorí obrázok. Ten mechanizmus je omhoho zložitejší, ale princíp funguje na tom, že jej zadáte slová, niečo ako recept. Ona si vo svojej “hlave” (databáze) nájde príslušné výrazy a pokúsi sa z nich poskladať obrázok - akúsi koláž, ktorej pridá prvky originality.

Umelú inteligenciu stále vyvíjajú a preto už napríklad nevidno nesprávne počty prstov na rukách vygenerovaných postáv ap.

Do série Banány patria obrázky vygenerované Midjourney umelou inteligenciou, kde som sa “pýtala” ako by vyzerali nové druhy banánov. Očakávala som nové tvary ovocia, no prišlo toto, čo máte možnosť vidieť na stenách v Akropole.

Prejdite si výstavu a skúste nájsť rozdiely od ozajstného sveta!

Výstava otvorená počas eventov v Akropole.

Vstup: voľný

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.