Oslavy 695. výročia Mesta Kremnica

Oslavy 695. výročia Mesta Kremnica

Galéria

Slávnostné podujatie k výročiu udelenia mestských privilégií

Dňa 16. novembra 2023 si obyvatelia Kremnice pripomenú viacerými zaujímavými podujatiami 695. výročie významnej dejinnej udalosti, kedy uhorský kráľ Karol Róbert z rodu Anjou udelil osade Cremnychbana mestské privilégiá.

Primátor Kremnice Martin Novodomec pozýva všetkých obyvateľov mesta, aby si túto významnú dejinnú udalosť pripomenuli účasťou na zaujímavých podujatiach a súčasne sa dobre zabavili a stretli s priateľmi a spoluobčanmi.

Zakúpením vstupenky 0 € hodnotou na webstránke Akropoly si môžete rezervovať svoje sedadlo.

Program sa začne o 16.00 slávnostnou akadémiou v kultúrnom centre Akropola, kde je okrem slávnostných príhovorov pripravené oceňovanie osobností mesta – udeľovanie verejných uznaní a ďakovných listov. Počas slávnostného večera sa uskutoční aj vyhodnotenie literárno – výtvarnej súťaže Slovensko moje, Kremnica moja, ktorú pri príležitosti 695. výročia založenia Kremnice, 30. výročia vzniku SR a 160. výročia vzniku Matice slovenskej organizoval miestny odbor Matice slovenskej spoločne s ďalšími partnermi. V kultúrnom programe vystúpia osobnosti s kremnickými koreňmi – Ivan Štroffek, Tomáš Edelsberger so synom, Duška Elisabeth Rajčanová, žiaci Základnej umeleckej školy J. L. Bellu a ďalší. Vstup na podujatie je zdarma, vstupenky si môžete zabezpečiť cez rezervačný systém Akropoly.

Po skončení slávnostnej časti sa od Akropoly vydá na námestie pred budovu radnice svetelný sprievod – Svetlo v tme, do ktorého tiež všetkých pozývame. Zastúpení v ňom budú aj členovia baníckeho spolku v slávnostných rovnošatách s fakľami, členovia meštianskeho spolku a tiež členovia dychovej kapely Minciar. Svetlá sprievodu určite urobia najväčšiu radosť deťom, preto ich do neho pozývame spoločne s rodičmi a starými rodičmi.

Nápadom sa medze nekladú, v takomto sprievode však uvítame svetlá uzavretých lampášov a kahance so sviecou, prípadne lampiónov, než osvetlenie mobilmi. Pred radnicou na Štefánikovom námestí zaznejú fanfáry a prítomným sa prihovorí primátor Martin Novodomec. Okrem hudobného vystúpenia Majerovcov pripravilo mesto pre obyvateľov aj kapustnicu a teplé nápoje zdarma. Zážitkom bude nepochybne aj videomapping na budove kláštora. Ako informovala riaditeľka Kultúrneho a informačného centra mesta Zuzana Tileschová, nepôjde iba o vizuálny a hudobný zážitok, no na fasáde budovy mestského úradu ožije niekoľko historických príbehov.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 2023
Dátum lokálnej premiéry: 16. november 2023

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.