Ukrajinský filmový víkend | Український кіновікенд

Ukrajinský filmový víkend | Український  кіновікенд

22.-24.9. Filmová prehliadka ukrajinských filmov a dokumentov

Pozývame vás na víkend venovaný ukrajinskej kinematografii.

﹀﹀﹀﹀﹀﹀﹀

Piatok 22.9. o 19:00

Pamfír | Памфір, Ukrajina, dráma, 2022, 100 minút, titulky, 15+, réžia: D. Sucholytkyj-Sobčuk

Vstupné: 5/4€

Vizuálne podmaňujúci príbeh z ukrajinsko-rumunského pohraničia o mužovi, ktorý je okolnosťami donútený vzdať sa čestného živobytia, aby pomohol svojej rodine.

﹀﹀﹀

Sobota 23.9. o 16:00

Medzi nebom a horami | Між небом та горами (Jeden svet), 70', Ukrajina, réžia: D. Hreško

Vstupné: dobrovoľné

Film poukazuje na hrdinstvo a oddanú službu zakarpatských lekárov, ktorí aj napriek nízkym platom a riziku ohrozenia vlastných životov počas pandémie zachraňujú chorých. Situáciu komplikujú osobitosti Zakarpatskej oblasti, kde veľkú časť obyvateľstva tvoria etnickí Maďari, ktorí nedostatočne ovládajú ukrajinský jazyk a snažia sa dorozumieť s ukrajinskými lekármi.

﹀﹀﹀

Sobota 23.9. o 17:30

Horský chodník | Плай (Jeden svet), 75', Ukrajina, réžia: E. Džyšyašvili

Vstupné: dobrovoľné

Keď Dmytro prišiel o nohu pri obrane nezávislosti modernej Ukrajiny, leží bremeno poľnohospodárskych prác v Karpatoch na pleciach jeho manželky Hannusie, ktorá s ním žije už tridsať rokov. Pomáhajú im vnúčatá vo veku tri a šesť rokov.

﹀﹀﹀

Sobota 23.9. o 19:00

Dážď, čo sa nikdy nekončí | Цей дощ ніколи не скінчиться (Jeden svet), 102', Ukrajina, réžia: A. Gorlova

Vstupné: dobrovoľné

Film Dážď, čo sa nikdy nekončí zavedie divákov na silnú, vizuálne pútavú cestu nekonečného ľudského kolobehu vojen a mieru. Sledujeme v ňom dvadsaťročného Andrija Sulejmana, ako sa pokúša orientovať v ozbrojených konfliktoch a zároveň si zabezpečiť stálu budúcnosť. Od občianskej vojny v  Sýrii až po konflikt na Ukrajine je jeho existencia zdanlivo ohraničená večným plynutím života a smrti.

Po premietaní neformálna diskusia.

﹀﹀﹀

Nedeľa 24.9. o 17:00

Dovbuš | Довбуш, Ukrajina, historická dráma, 2023, 120 minút, titulky, 12+, réžia: O. Sanin

Vstupné: 6/5€

Na začiatku 18. storočia znamená cudzia nadvláda pre karpatských Huculov temné časy. Dvaja bratia Dovbušovci sa stanú opričníkmi - horskými zbojníkmi. Z oboch bratov sa však stanú nepriatelia - jednému ide len o peniaze, druhý - Oleksa - bojuje za svoj ľud. Karpatmi otriasa vlna povstaní. Šľachta využíva svoju vojenskú silu, aby sa pokúsila Dovbuša zabiť a zničiť jeho legendu. Dovbuš ich však preľstí. Zúfalí páni vymyslia rafinovaný plán a zaútočia na Achillovu pätu neporaziteľného zbojníka - jeho lásku k Maričke, jeho láske z detstva. Kto bude vrahom, ktorý zaútočí na Opriška, ktorého k nesmiernej sile a odvahe inšpirovali ľudové povesti? Zničí zradný plán lordov hrdinu skôr, ako stihne doviesť svoj ľud k slobode?

﹀﹀﹀

Premietania filmov a dokumentov v kinosále.

Tešíme sa na vašu návštevu.

Dĺžka podujatia: 180 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.