DRŤ & Fedor Gál

DRŤ & Fedor Gál

Galéria

Koncert | diskusia | premietanie

6. mája, predvečer Dňa víťazstva nad fašizmom, pripravujeme pre vás komponované viacžánrové podujatie.

O 18:00 začneme premietaním filmu z dokumentárnej série ŠtB: Prísne tajné, diel od režiséra Jara Vojteka 17. november

https://bproduction.sk/project/november/

Pokračovať budeme o 19:00 moderovanou diskusiou s Fedorom Blaščákom (správca Nadácie otvorenej spoločnosti) a pozvanie prijal tiež kremnický pamätník 17. novembra Roman Vykysalý (riaditeľ festivalu Kremnické Gagy).

Po diskusii o 20:00 naživo zahrá kapela DRŤ spolu s autorom textov ich tretieho albumu Fedorom Gálom

https://www.facebook.com/drt.band.official

Dvadsať-dielna televízna dokumentárna séria ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ skúma mechanizmy fungovania Štátnej bezpečnosti /ŠtB/ a ich premeny v čase. Odhaľuje pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí, mapuje dejiny ŠtB od jej vzniku po zánik.

https://bproduction.sk/stb-prisne-tajne/

Angažovanú kapelu Drť tvorí zmes hudobníkov zo Slovenska a Maďarska. Intenzívny zvuk za hranicou štandardných žánrov testuje svedomie doby pred revolučným rokom 1989 a dnes.

Ich prvý album Puntičkár vznikol zhudobnením rozhovoru bývalého šéfa ŠtB generála Alojza Lorenca. Druhý album kapely Minister vyšiel v máji 2022 a jeho predlohou sa stala „tajná“ nahrávka rozhovoru medzi bývalým ministrom financií Jánom Počiatkom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, ktorú nahral Marián Kočner.

Tretí album vznikol potom, čo v septembri 2022 odohrala kapela svoj prvý koncert v Pražskom klube Punctum s bývalým politikom a sociológom Fedorom Gálom. Spolu začali pracovať na albume, ktorý tématizuje 5 dejinných okruhov - 1945, 1968, 1989, 1993 a 2022. Nové skladby sú podané skúsenosťou Fedora Gála, ktorý sa narodil v roku 1945 v koncentračnom tábore Terezín, bol jedným z lídrov Nežnej revolúcie a dodnes je občianskym aktivistom, spisovateľom a kritickým intelektuálom.

Na vznik spolupráce spomína F. Gál takto: "Textové podklady pre tretí album kapely Drť som robil počas doznievajúcej pandémie covidu a vojny na Ukrajine, po ruskej agresii, v plnom prúde. Tretia Drť je však hlavne o vojne, a viem prečo. Za jednej som sa narodil, do druhej som dokráčal na sklonku života. Polku života pritom za ostnatými drôtmi. Chcelo sa mi zrevať do šíreho priestoru: Stačilo! Dosť! ...“

https://www.youtube.com/watch?v=sIc89kzBem0

Vstupné: dobrovoľné - 1€ | 5€ | 10€

Podujatia kultúrneho centra Akropola podporil Fond na podporu umenia.

Dĺžka podujatia: 180 minút
Rok výroby: 2023
Dátum lokálnej premiéry: 6. máj 2023

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.