Snow Film Fest 2023

Snow Film Fest 2023

Zaži dobrodružstvo na plátne svojho kina

I. blok

16:00 Lužba: Duša Sibíru

16:30 Salaš: Gruzínsky Freeride

17:00 Wavy: Plavba môjho života

II. blok

20:00 Lalodge

20:15 Lapland Explorer

20:30 Speedup: Himalájsky príbeh

~~~

LUŽBA: DUŠA SIBÍRU

Réžia: André Costa

Dĺžka: 20 minút

Hľadanie nadýchaného prašanu zavedie štvoricu rakúskych lyžiarov do rozľahlých zasnežených plání Sibíru. Prichádzajú do zapadnutej osady Lužba uprostred hôr, kde se stretávajú so štyridsaťročným priekopníkom freeridu Antonom Lementevom. Jeho spomienky na pionierske výpravy na lyžiach do miestnych hôr nás zavedú do dôb dávno minulých, keď s priateľmi hľadali únik z neďalekého špinavého priemyselného mesta Novokuzneck. Společne s ním sa skupina lyžiarov vypraví za najlepším prašanom svojho života, ale tiež nahliadne do hlbín svojráznej ruskej duše.

~~~

SALAŠ: GRUZÍNSKY FREERIDE

Réžia: Ondřej Pekárek

Dĺžka: 20 minút

Zaboriť prst do mapy Veľkého Kaukazu, kúpiť stan a kachle, vyrobiť expedičné sane a vyraziť do neznáma. O tom je nový film s názvom Salaš od Freerideguides.cz, ktorý vznikol pri objavování novej lokality v Gruzínsku.

~~~

WAVY: PLAVBA MÔJHO ŽIVOTA

Réžia: Nikolai Schirmer

Dĺžka: 45 minút

Lyžiarska odysea v kulisách mrazivých severných fjordov Nórska. Dvojica freeriderov sa na palube lodi excentrického kapitána Crocsa vydáva k vysnívanému pohoriu. Svoje túžby upínajú ku skalným vežiam Kvænangstindan, ktoré sa dvíhajú z vĺn Nórskeho mora a kde si Nikolai pamätá, že pred viac ako desiatimi rokmi videl lyžiarsku stopu... Film o priateľstve, ceste do neznáma, ale hlavne plný neskutočne fantastických zjazdov!

~~~

LALODGE

Réžia: Laugier

Dĺžka: 10 minút

Aké zimné disciplíny zvládne freeskier Hugo Laugier? Vtipne pojatý skeč o tom, ako si freeskier Hugo oblečie svoj najlepší dres a v doprovode „trenéra“ a pätnásobného olympijského medailistu Martina Fourcada si vyzkúša biatlon, slalom a dokonca hokej! Užite si desať minút zábavy a netradičnej podívanej v jednom z dielov seriálu.

~~~

LAPLAND EXPLORER

Réžia: Nika Ballus

Dĺžka: 20 minút

Nika Ballus, súčasná držiteľka Guinessovho svetového rekordu za najdlhšiu kitesurfingovú cestu bez podpory, utrpela v roku 2019 nehodu, ktorá jej zmenila život... Viac než rok strávila v nemocnici, kde sa zotavovala po úplnej rekonštrukcii nohy a snívala o svojej ďalšej ceste. Jej sen sa stáva skutočnosťou o tri roky neskôr. V apríli 2022 vyráža na prvý sólo traverz fínskeho a nórskeho Laponska: bez podpory, len s lyžami, kitmi a saňami... A je to pekelná jazda!

~~~

SPEEDUP: HIMALÁJSKY PRÍBEH

Réžia: Dario Tubaldo

Dĺžka: 55 minút

Čo sa dá stihnúť za 10 hodín? Napríklad vyliezť sedemtisícovku a zjazdiť ju na lyžiach? Horolezec a extrémny skialpinista Benedikt „Beni“ Böhm láme rekordy v rýchlostných výstupoch na veľhory sveta, ktoré potom zjazdí na skialpových lyžiach. Svoje výstupy podniká štýlom fast and light (rýchlo a naľahko) a výstup a návrat do základného tábora zvláda za 24 hodín a menej. V auguste 2022 sa Beni Böhm a jeho lezecký parťák a horský vodca Prakash Sherpa vydávajú na vrchol sedemtisícovky Himlung Himal v Nepále. Čaká ich nielen závod s časom, ale tiež nástrahy vysokých hôr. Podarí sa im dosiahnuť vrchol v rekordnom čase? Ako ambasádor Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) chce Benedikt Böhm filmom upozorniť tiež na dopady ľudskej činnosti a zmeny klímy na krehkú prírodu najvyšších veľhôr sveta. Aby podporili ochranu životného prostredia a ohrozených druhov v Nepále, navštívili pri svojej ceste tiež národný park Chitwan, kde sa vďaka iniciatívam WWF v posledných rokoch strojnásobila populácia ohrozeného tigra bengálskeho. Dnes opät žije v lesoch zeme viac než 350 kusov týchto majestátnych šeilem.

~~~

Vstupné: 6 €

Študenti, ZŤP, seniori: 3 €

Dĺžka podujatia: 180 minút
Rok výroby: 2023
Dátum lokálnej premiéry: 19. november 2022

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.