Lesná škôlka

Lesná škôlka

Galéria

Prezentácia spojená s diskusiou

Sme radi, že pozvanie do Akropoly prijali dve sympatické Lenky - Hrúzová a Kmeťová, a porozprávajú nám a vám o stále viac populárnom fenoméne tzv. lesných škôlok, či klubov.

Ing. Lenka Hrúzová vyštudovala Fakultu ekológie a environmentalistiky, kde sa prvýkrát stretla s environmentálnou výchovou. Už počas štúdia sa venovala aktivitám, ktoré úzko súviseli s prírodou a deťmi. Tieto aktivity neskôr vyvrcholili pri zakladaní jedného z prvých lesných klubov na Slovensku, ktorý spolu s priateľmi spoluzakladala v roku 2015 v Žiline a pôsobí v ňom dodnes. Túžba spoznávať aj iné lesné kluby na Slovensku ju, spolu s ďalšími podobne naladenými ľuďmi, priviedla k založeniu Asociácie detských lesných klubov v roku 2017. V rámci Asociácie pomáha novým klubom rásť a tým existujúcim sa rozvíjať. Považuje za dôležité hovoriť o benefitoch výchovy a vzdelávania v prírode a tiež rozvíjať v tejto téme aj medzinárodnú spoluprácu. Verí, že kontakt s prírodou je pre deti nenahraditeľný, že príroda je dokonalým priestor pre hru a všestranný rozvoj detí a že pobyt v nej je tiež hlavným predpokladom rozvoja environmentálnej citlivosti. Pre ďalší rozvoj lesných klubov na Slovensku považuje za kľúčové ich legislatívne ukotvenie, profesionalizáciu a podporu samotných klubov.

Mgr. Lenka Kmeťová vyštudovala katedru detskej a školskej psychológie a katedru výtvarného umenia na UKF. Má troch synov, ktorí sú však jej najlepšia škola. Miluje svoju záhradku a malú farmičku, kde pozoruje ako jej deti od rána do večera blbnú. Detstvo, keď sú celý zababrani a behajú lesom a stavajú bunkre, chcela aj pre iné deti. Takže keď sa stala riaditeľkou MŠ Bartošova Lehôtka vedela, že obsah vzdelávania a hlavne jeho prostredie, bude mierne odlišné. Našťastie sa táto vízia stretla s pochopením aj iných členov kolektívu škôlky, a tak sa v štátnom zariadení stretávame so špinavými veselými deťmi, ktoré nemajú strach z lesa. Objavujú v ňom každý deň nové krásy, počítajú salamandry, skúmajú lajniaky, hľadajú bedle, stavajú bunkre a od pobytu v lese prejavujú rozvoj hrubej a jemnej motoriky, znížené prejavy agresivity, znížené prejavy ADHD a mnoho ďalších. Po "vypustení" z triedy, deti začali rásť neskutočným spôsobom a ich schopnosti udivujú aj samotnú Lenku ????

Vstupné: dobrovoľné

Dĺžka podujatia: 80 minút
Rok výroby: 2024
Dátum lokálnej premiéry: 30. apríl 2024

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.